Pediculosis (hoofd- en schaamluizen)

004717 v.4

Algemeen

Pediculosis is een aandoening waarbij sprake is van ontwikkeling van een groot aantal luizen op lichaamshaar. Pediculosis veroorzaakt meestal jeuk. Er zijn twee bekende vormen:

  • Pediculosis Pubis: schaamluis
  • Pediculosis Humanus Capitis: hoofdluis

De diagnose kan worden gesteld door met een netenkam door het haar te gaan, waardoor luizen en neten op de kam blijven zitten, of gewoon visueel. Luizen kunnen met verschillende middelen worden behandeld, zie onderstaande informatie.

Aanwijzingen voor het maken van een keuze

Niet-medicamenteuze behandeling

De niet-medicamenteuze methode van voorkeur is om het haar dagelijks te kammen, gedurende 14 dagen, met een netenkam en crèmespoeling gebruik gedurende twee weken. Een netenkam is NIET hetzelfde als een luizenkam of stofkam, maar is gemaakt van metaal en heeft de tandjes dichter bij elkaar staan.

Medicamenteuze behandeling

Voor de behandeling van luizeninfestaties kan malathion, permetrine of dimeticon worden gebruikt. Qua effectiviteit doen deze middelen nauwelijks voor elkaar onder; ze zijn zowel werkzaam tegen luizen als tegen neten (luizeneieren). Dimeticon heeft echter de voorkeur, omdat het geen insecticiden bevat en dat er geen resistentie tegen kan ontstaan. De behandeling dient na 7-9 dagen te worden herhaald. Nadelen van malathion ten opzichte van de andere middelen zijn de onaangename geur en de lange periode gedurende welke de malathionbevattende preparaten niet mogen worden verwijderd. Bij permetrine kunnen de haren al na 10-30 minuten worden gewassen. Bij dimection wordt 8 uur aangeraden of een nacht laten zitten. Lindaan is bij de behandeling van luizen niet meer aangewezen, omdat regelmatig resistentie is waargenomen. Dimeticon is het enige niet geregistreerde middel bij hoofdluis waarvan de werkzaamheid is aangetoond.

Medicamenteuze behandeling

1 Dimeticon lotion (XT-luis®)
2 Malathion (Prioderm®, Noury Hoofdlotion®)
2 Permetrine (Loxazol®)

Referenties

1. Farmacotherapeutisch Kompas 2010
2. WINAP, Standaarden voor de zelfzorg.
3. http://www.rivm.nl/cib/infectieziekten/Hoofdluis/Pediculus-humanus-capitis-hoofdluis.jsp.