Pediculosis (hoofd- en schaamluizen) v5

004717 v.5

Algemeen

Pediculosis is een aandoening waarbij sprake is van ontwikkeling van een groot aantal luizen op lichaamshaar. Pediculosis veroorzaakt meestal jeuk. Er zijn twee bekende vormen:

  • Pediculosis Pubis: schaamluis
  • Pediculosis Humanus Capitis: hoofdluis

De diagnose kan worden gesteld door met een netenkam door het haar te gaan of door het visueel waarnemen van neten (luizeneieren) in het haar.

Niet-medicamenteuze behandeling

Hoofdluis

De niet-medicamenteuze methode van voorkeur is om het haar dagelijks te kammen met een metalen netenkam, gedurende 14 dagen, en het gebruik van crèmespoeling gedurende twee weken.

Schaamluis
  • Was (onder)kleding, handdoeken en beddengoed op minimaal 60 graden. Wat niet gewassen kan worden, stomen of chemisch reinigen, een week lang in een afgesloten zak, of 24 uur in een afgesloten zak in de diepvries, bewaren.
  • Seksuele contacten van afgelopen 2 maanden waarschuwen en meebehandelen ongeacht klachten

Medicamenteuze behandeling

Voor de behandeling van luizeninfestaties kan malathion, permetrine of dimeticon worden gebruikt. Qua effectiviteit doen deze middelen nauwelijks voor elkaar onder; ze zijn zowel werkzaam tegen luizen als tegen neten (luizeneieren). Dimeticon bevat geen insecticiden en er kan geen resistentie tegen ontstaan. Een nadeel van malathion ten opzichte van de andere middelen is de onaangename geur.

Hoofdluis

1 Dimeticon lotion (XT-luis®): aanbrengen op de gehele hoofdhuid en 8 uur laten in werken daarna wassen en kammen met een luizenkam, na 7 dagen herhalen
2 Malathion (Prioderm®): 10-20 ml op het haar aanbrengen, 12 uur laten inwerken daarna wassen en kammen met een luizenkam, na 7 dagen herhalen

Schaamluis

1 Malathion (Prioderm®): aanbrengen op het schaamhaar, na 1 week herhalen. Indien na 14 dagen nog aanwezig, dan overgaan op een ander middel.
1 Permetrine (Loxazol): aanbrengen op de schaamstreek, het peri-anale gebied, de binnenzijde van de dijen, zo nodig na 1 week herhalen.

Referenties

1. Farmacotherapeutisch Kompas, Hoofdluis, geraadpleegd juni 2020
2. Farmacotherapeutisch Kompas, Seksueel overdraagbare aandoeningen, geraadpleegd juni 2020
3. Huidziekten.nl, Schaamluis/Pediculosis pubus, geraadpleegd juni 2020
4. Huidziekten.nl, Pediculosis capitis (hoofdluis), geraadpleegd juni 2020