Blefaritis v5

004696 v.5

Algemeen

Blefaritis is een ontsteking van het ooglid. De oorzaak van is multifactorieel. Meestal komt het door meibomklierdisfunctie. Ander oorzaken zijn infecties en huidaandoeningen. Vaak is er ook sprake van een seborrhoïsche dermatitis. Een blepharitis kan een conjunctivitis veroorzaken. Een stafylokokkenontsteking kan een rol spelen en leiden tot wimperhaarverlies. Complicaties van een langdurige blefaritis zijn kleine laesies van het cornea-epitheel (keratitis punctata) door droge ogen. Door chronische (vaak bacteriële) blefaritis ontstaan soms verdikte ooglidranden, ectropion (het onderooglid staat naar buiten, zodat de conjunctiva zichtbaar is en tranen niet goed worden afgevoerd bij het traanpunt), entropion (het onderooglid staat naar binnen gericht, zodat de haren over de cornea schuren) of trichiasis (ooglidharen die de cornea raken en kunnen beschadigen).

Niet-medicamenteuze behandeling

 • Indien de klachten vermoedelijk veroorzaakt worden door contactlenzen kan deze irritatie voorkomen worden door de instructies ten aanzien van het onderhoud nauwgezet uit te voeren of de draagtijd te verkorten.
 • Ooglidhygiëne: Twee keer daags reinigen van het ooglid: Breng een warm en vochtig kompres aan op het oog. Masseer daarna de gehele ooglid-rand in verticale richting met de vingertoppen of een wattenstaafje, zodat de meibomvetten (talg) naar buiten gaan. Daarna korstjes verwijderen met babyshampoo (1:3 verdund met lauw water) en een washandje of wattenstaafje.
 • Als de klachten verminderen, vaak na enkele weken, kan men de frequentie van ooglidhygiëne geleidelijk verlagen naar eenmaal per dag tot eenmaal per week.

Medicamenteuze behandeling

Bij stafylokkenblefaritis en indien geen verbetering na 4 weken ooglidhygiëne
1 Fusidinezuur-ooggel 2x daags 1 druppel en continueer ooglidhygiëne

Klachten van droge ogen
Hypromellose zo nodig 1 druppel tot 4x daags

Oogdruppels (algemeen)
 • De meeste oogdruppels bevatten conserveermiddelen die, evenals de werkzame stoffen, overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken.
 • Oogzalf bevat wolvet en ook dit kan aanleiding geven tot overgevoeligheid.
 • De meeste oogdruppels veroorzaken na toedienen een prikkelend effect in het oog.
 • Het verdient aanbeveling de traanbuis tijdens en direct na de toediening dicht te drukken gedurende 1-3 minuten of de ogen na toediening 1-3 minuten te sluiten.
 • Bij combinatie van meerdere soorten oogdruppels wordt geadviseerd een interval van minimaal 5 minuten aan te houden.
 • Zowel oogzalf als oogdruppels dienen in de onderste conjunctivaalzak aangebracht te worden.
 • Toedienen van meer dan 1 druppel tegelijk heeft geen zin omdat de conjunctivaalzak niet meer dan 1 druppel kan bevatten.
 • Als er sprake is van infectie of irritatie van het oog of de slijmvliezen mogen geen contactlenzen worden gedragen.
 • Ook bij medicamenteuze therapie dienen contactlenzen te worden uitgelaten, daar bestanddelen van het geneesmiddel zich in de lens kunnen ophopen.
 • Algemeen geldt dat oogdruppels en oogzalf als gelijkwaardig kunnen worden beschouwd. Oogzalf en –gel in mindere mate geeft wel een tijdelijke afname van de visus.

Referenties

1. NHG-standaard Het rode oog M57, febr 2006
2. Groninger formularium 11e editie, pagina 70