Blepharitis

004696 v.4

Algemeen

De oorzaak van deze aandoening van oogleden en conjunctiva is onduidelijk. Vaak is er ook sprake van een seborrhoïsche dermatitis. Een blepharitis kan een conjunctivitis veroorzaken. Indicatief voor een blepharitis zijn gezwollen, schilferende, jeukende rode ooglidranden met roodheid van de fornix. De aandoening geneest door dagelijkse reiniging van de oogleden.

Niet-medicamenteuze behandeling

  • Indien de klachten vermoedelijk veroorzaakt worden door contactlenzen kan deze irritatie voorkomen worden door de instructies ten aanzien van het onderhoud nauwgezet uit te voeren of de draagtijd te verkorten.
  • Twee keer daags reinigen van het ooglid: Breng een warm kompres aan op het oog. Daarna korstjes verwijderen met babyshampoo (1:1 verdund met water) en een washandje of wattenstaafje. Vervolgens de ooglidrand insmeren met bijvoorbeeld oculentum simplex of zoete olie.
  • De behandeling langdurig volhouden (minimaal 3 maanden)

Medicamenteuze behandeling

Indien een blepharitis wordt gecompliceerd door een bacteriële infectie, dan wordt behandeld als bij een bacteriële conjunctivitis. In dat geval is een zalf of gel te verkiezen boven druppels.

Referenties

1. NHG-standaard Het rode oog M57, febr 2006
2. Groninger formularium 2005, pagina 57
3. Groninger transmuraal formularium, richtlijn conjunctivitis, november 2004
4. http://www.formularium.nl/startpage/index.php3