Corpus alienum oog v5

004698 v.5

Algemeen

Een corpus alienum kan zowel oppervlakkig op de cornea of de conjunctiva, als intra-oculair door inslag van een vreemd lichaam in het oog aanwezig zijn.

Niet-medicamenteuze behandeling

Een corpus alienum dient altijd te worden verwijderd om hoornvliesontstekingen te voorkomen. Na verwijdering het oog gedurende 24 uur afplakken.

Medicamenteuze behandeling

Een corpus alienum moet onder lokale verdoving worden verwijderd met een wattenstokje, gutsje of frees om keratitis te voorkomen. Gebruik hiervoor één druppel oxybuprocaïne 0,4%.

Zie voor de uitvoering: https://www.huisartsopleiding.nl/images/Vaardigheden/Corpus_alienum_oog_verwijderen.pdf

Nabehandeling
De behandeling van een cornea-erosie aanwezig na verwijdering van een corpus alienum is als die van een cornea-erosie, met dien verstande dat indien het defect van de cornea gering is, met eenmalige toediening van antibiotische oogzalf (chlooramfenicol 1%) kan worden volstaan (bij contactlenzen ofloxacine-oogzalf 3%). Geef eventueel een indifferent middel bij irritatie (zie Droge ogen). Pas indifferente gel of druppels met conserveermiddelen niet vaker dan 4x per dag toe, omdat de conserveermiddelen (vooral benzalkonium) toxisch kunnen zijn voor het cornea-epitheel.

Verwijs naar een oogarts bij mislukte verwijdering, grote centraalgelegen roestring, en na verwijdering bij alarm-symptomen, infectie of verergering van de klachten. Bij ontstekingsverschijnselen: zie behandeling infectieuze conjunctivitis.

Referenties

NHG-standaard Het rode oog M57, febr. 2017