“Hydroxocobalamine 2ML=1000MCG niet leverbaar”

10-11-2022

Hierbij willen wij u informeren over een leveringsprobleem met Hydroxocobalamine 2 ml = 1000 mcg injectievloeistof van de fabrikant Centrafarm en van fabrikant Takeda.

Reden van niet-beschikbaarheid en verwachte datum nieuwe levering

De reden van het probleem is onbekend en de nieuwe leverdatum is naar verwachting halverwege december 2022.

Farmaceutische substitutie

De IGJ heeft besloten dat, vanwege het tekort rond Hydrocobamine 1000mcg, oplossing voor injectie, apothekers tijdelijk vergelijkbare geregistreerde geneesmiddelen, met dezelfde werkzame stof, sterkte en toedieningsvorm mogen afleveren uit andere EU-lidstaten.
De ziekenhuisapotheek zal een Duitse verpakking importeren van de fabrikant Hevert met de etiketnaam Vitamine B12 depot 1000 mcg/ml in 2 ml ampullen injectievloeistof. Deze mag bij kamertemperatuur bewaard worden. In tegenstelling tot de Hydroxocobalamine van Centrafarm die in de koelkast bewaard moet worden en 6 maanden houdbaar is op kamertemperatuur.
Vitamine B12 depot bevatten hydroxocobolamineacetaat in plaats van hydroxocobalaminehydrochloride in de Nederlandse producten. Hoewel de zoutvorm en de dosering in de bijsluiter afwijken van het Nederlandse product, kan hier 1 op 1 gesubstitueerd worden.

De wijziging wordt automatisch doorgevoerd bij de eerstvolgende levering.

Samenvattend

  • origineel: Hydroxocobalamine 2 ml = 1000 mcg injvlst Centrafarm
  • alternatief: Vitamine B12 depot 2 ml = 1000 mcg injvlst Hevert

Zou u ook uw medewerkers en of collega’s hiervan op de hoogte willen stellen?
Voor eventuele vragen kunt u de dienstdoende apotheker bereiken op tel 0592-325452.