Kennis en kunde: Zelfzorgmedicatie in de oncologie

24-04-2017

ZELFZORGMEDICATIE IN DE ONCOLOGIE

Zelfzorg omvat eigenlijk alle geneesmiddelen die zonder recept verkrijgbaar zijn bij de apotheek of drogist. Het gaat dan bijvoorbeeld om ibuprofen en paracetamol. Kruidenmiddelen, mineralen en vitamines vallen officieel niet onder de term zelfzorg, maar worden wel steeds vaker gebruikt door kankerpatiënten. Het is belangrijk dat zorgverleners kennis hebben van de meest populaire kruiden, mineralen en vitamines zodat ze patiënten goed kunnen adviseren.

WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK

Tot op heden zijn er geen kruiden, mineralen of vitamines bekend waarvan bewezen is dat zij effectief zijn in de behandeling van kanker. Voor de meeste middelen geldt dat de onderzoeken zijn uitgevoerd in losse cellijnen of in dieren. Vertaling van deze resultaten naar mensen is erg lastig, maar ook onbetrouwbaar. De paar studies die wel zijn uitgevoerd met mensen zijn vaak gericht op symptoomverlichting en het verminderen van bijwerkingen als gevolg van de behandeling met oncolytica. De kruiden, vitamines en mineralen worden dan gebruikt samen met de reguliere behandeling. Populaire middelen zijn bijvoorbeeld kurkuma bij alvleesklierkanker en gember bij misselijkheid of braken veroorzaakt door kanker en/of oncolytica.

MEDICINALE CANNABIS

Een ander middel dat met name de laatste jaren enorm populair is onder kankerpatiënten, is (medicinale) cannabis voor het verminderen van pijn en misselijkheid. Het aantal verstrekking van medicinale cannabis is in 2016 ongeveer 80% gestegen ten opzichte van 2015. Cannabis is op dit moment alleen legaal verkrijgbaar op recept als flos of granulaat (bij elke apotheek in Nederland) of als olie (alleen bij de Transvaal Apotheek). Het (online) kopen van wietolie of CBD-olie is volgens de wet verboden. De overheid laat de koop en verkoop van CBD-olie echter ongemoeid en hanteert een gedoogbeleid.

BELANGRIJKE BRONNEN EN REFERENTIES